Workshops

29 juni 2020

In 2005 ronde ik de opleiding Beroepskunstenaar In de Klas af, kortweg BIK. Niet dat het mijn grootste droom was om voor de klas te staan maar op dat moment wel de beste optie. Het werk als decornontwerper en bouwer vond ik lastig te combineren met de zorg voor mijn jonge kinderen. Daarnaast was ik behoorlijk in shock over de knutsel activiteiten op de school van mijn kinderen. Dat kon anders! Maar hoe?

De eerste workshop die ik ontwikkelde, 'BergAfvalBeest' kwam voort uit mijn eigen werk als kunstenaar en is nog altijd de meest gevraagde workshop.
Daarna kwam de workshop 'Wat is waar?'. Hierbij was de vraag van de school het uitgangspunt, historisch Delfshaven. Daar kwamen mijn interesse voor cartografie en ontdekkingsreizen samen. Dit project bestond uit 2 lessen voor groep 6 waarin werd getekend en geschilderd en zowel individueel als in groepsverband werd gewerkt.
Het laatste project was voor groep 3 en bestond uit 5 lessen. Uitgangspunt was 'Het Kabinet van dr A.B. van Deinse' in Het Natuurhistorisch te Rotterdam. We bezochten het museum, ik maakte zelf een kistje met 'botten' en een brief, die als het ware afkomstig waren van Deinse zelf. Tijdens de lessen werd getekend, geknutseld met afval, geschreven en een expositie gemaakt.

 De opleiding was voor mij een zware kluif. Workshops ontwikkelen vanuit je eigen werk en interesse als kunstenaar is uitdagend, leuk en leerzaam. Maar het didactische gedeelte is niet iets dat mij van nature is gegeven.

Na 15 jaar gaat dat nu ook goed. Veel plezier beleef ik aan het samen met de opdrachtgever ontwikkelen van nieuwe projecten maar het hoogte punt blijft toch altijd het moment waarop kinderen en/of volwassenen verwonderd, verrast, verheugd en trots zijn tijdens mijn workshops.

Kijk voor meer informatie op afvaljuf.nl

Home Blog Workshops