New Biodiversity

New Biodiversity

‘New Biodiversity’, is een voor het Nationaal Museum voor Natuurhistorie en Wetenschap te Lissabon uniek gemaakte installatie bestaande uit plastic diersoorten. Het toont als het ware een toekomstige natuurmuseum collectie. Deze collectie is gerangschikt op soort en voorzien van een ‘fictieve’ latijnse naam zoals een presentatie in een natuurmuseum beoogd te zijn. Dit site-specifiek werk maakte ik van ter plekke verzameld plastic afval tijdens mijn verblijf in artist residence te Zaratan Arte Contemporanea. Met deze expositie vraag ik aandacht voor onze plastic verslaving en de gevolgen die het heeft voor onze toekomst.

Mijn artist residence in 2017 te Aarhus beviel mij zo goed dat ik zelf een project initieerde voor het Natuurhistorisch Museum te Lissabon. Ik had deze expositie ruimte via social media ontdekt en het leek mij geweldig om hier nieuw werk voor te maken. Een jaar aan voorbereiding ging vooraf. Subsidies aanvragen en een netwerk opbouwen van Portrugezen die mij konden helpen afval te verzamelen op straat en strand. Vijf weken verbleef ik in Lissabon en verzamelde er met behulp van nieuwe portugese vrienden plastic afval ook de ambassade verzamelde mee. De mooiste vondst was misschien wel een grote hoeveelheid glazen potten in de container van het museum zelf. Het waren potten waarin reptielen op sterk water hadden gezeten, er zaten nog stickers  met namen en vindplaatsen op. Deze potten vulde ik opnieuw met plastic afval. In het begin van deze werkperiode maakte ik kunst die voort borduurde op wat ik al in Nederland maakte zoals Jachttrofeen want die horen per slot van rekening in een Natuurmuseum maar na verloop van tijd creëerde ik nieuwe objecten zoals kwallen maar ook skeletten en bloedvatenstelsels.

6 december 2018 – 20 januari 2019 De opening is verricht door Christianne Bleijenbergh, plaatsvervangend ambassadeur. Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade was een deel van deze expositie was een aantal maanden later te zien tijdens het EEF congres op de universiteit van Lissabon.

Mijn verblijf, de expositie, opening en bijbehorende publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Stokroos, Stroom Den Haag, Prins Bernard Cultuurfonds | Tijl Fonds, Nederlandse Ambasade en Chazemo.

Home Werk New Biodiversity