Den Haag Centraal

23 maart 2023

TER PLEKKE

Carolien Adriaansche (Zuidlaren, 1963) is beeldend kunstenaar met plastic afval als voornaamste materiaal. Als 'De Afvaljuf' geeft ze workshops op scholen, voor bedrijven en festivals. Ze studeerde theatervormgeving aan de Rietveld Academie en werkte 10 jaar voor gezelschappen. Carolien maakt nu onder meer 'Floating Cities'. Recent is een werk aangekocht door het Europees Parlement. Haar kunst in miniatuurformaat is verkrijgbaar bij de automaat van Pakje Kunst bij Huis van het boek. Met man Anno Fekkes en poes Muis woont ze in Wateringse Veld. Hun twee dochters (23 en 24) zijn uitgevlogen. 
Buurt "Al 20 jaar wonen we in Wateringse Veld, we zijn de eerste bewoners van ons huis. Er valt niet veel te beleven. Maar die rust vind ik juist fijn, mijn werk is al spannend en chaotisch genoeg.”
Koffie "Meestal ben ik te ongeduldig om ergens te gaan zitten, maar Lust in de Hoekpolder is echt een aanwinst. Vanaf 6 mei zijn ze weer open. Ze hebben er ook heerlijk ijs."
Uitgaan "We gaan een paar keer per jaar naar het Paard. Ik houd van live muziek en we hebben kaarten voor Prins S. en de Geit; mijn man is fan."
Talent m "De Haagse Ploggah combineert sporten met afvalrapen. Zijn naam is Rui Duarte en hij organiseert tochten; ik ben een keer mee geweest naar Madestein."
Talent v "Mijn dochter Imre Fekkes is nu nog voor één dag in de week mijn assistent, maar ze is met zoveel creatieve projecten bezig dat ik het angstige vermoeden heb dat ik haar binnenkort kwijt ben."
Gebouw “Ik houd erg van scholen uit de jaren 50 en 60. Zuid57 aan de Zuidlarenstraat is ontworpen door de Haagse architect Sjoerd Schamhart. Ruim, licht en met prachtige muurschilderingen van Willem Hussem."
Afbreken "De buitenkant van Amare, daar word ik niet blij van. Het is een tuttige poging tot decoratie van een saaie vierkante doos. De gele stoelen in het danstheater vind ik wel heel prettig."
Restaurant "Zaken met een Bib Gourmand zoals Basaal aan de Dunne Bierkade en Tapisco aan de Kneuterdijk - betaalbaar en lekker. Maar het vaakst kom ik bij Ming Kee Fast Food in de Markthof. En ik ben heel blij dat Soeboer op de Brouwersgracht weer open is."
Typisch "Een bakkie doen, dat vond ik zo'n rare uitdrukking. Voor het eerst gehoord van Wilma Marijnissen, de onlangs overleden kunstenaar die ik kende van de Rietveld. Inmiddels omarm ik deze term en gebruik ik 'm zelf ook."
Lekkernij "De baba ganoush met een heerlijke rooksmaak van de Libanese zaak Bohica in het Foodcourt bij het Centraal Station.
Werkplek "Ik heb al jarenlang een atelier bij Kunstgreep op de Prinsegracht. Herkenbaar aan de tekst boven de deur: 'En toch heeft u kunst nodig'. Bedacht door collega Ellen van Toor als reactie op het Leger des Heils aan de overkant."
Sportplek "De fietsroute van een half uur van huis naar mijn atelier door de natuur en mooie wijken. Via de Bovendijk, de Strijpkade, naar de Drakesteinweg met die prachtige vleugelnoten, door het Zuiderpark, langs de Haagse Markt - waar ik regelmatig achter de kramen speur naar plastic afval - eindigend op de Prinsegracht."
Kunstenaar "Lisette Stuifzand maakt schilderijen met veel reflectie. Ze werkt ook bij Kunstgreep en ik zie haar doeken langzaam ontstaan."
Afhalen "Een broodje falafel bij Syrisch restaurant Aleppo in de Zoutmanstraat. Daar hebben ze nog veel meer lekkere dingen."
Kunstwerk "Het ruitersbeeld van Q.S. Serafijn in Wateringse Veld. Ooit was de emmer gestolen, om die terug te plaatsen stond er een steiger en toen heb ik even op het paard gezeten."
Ergernis "Dat het Humanity House gesloten is. De vluchtelingencrisis is zo urgent en zo'n museum hoort bij de Stad van Vrede en Recht."
Ondergewaardeerd "Bijzondere details en kunst in de omgeving van de Leyweg en Moerwijk. Bijvoorbeeld het mozaïek bij de voordeuren aan de Enschedelaan."
Buiten "Ik ben fan van kinderboerderijen. Bij ons in de wijk is een heel mooie, gevestigd in een echte boerderij. Met name de geit heeft mijn hart gestolen."
Omrijden "'s Zomers ga ik van mijn atelier meteen door naar het strand om daar te zwemmen en te slapen. Daarna fiets ik helemaal opgeladen naar huis."

tekst Caroline Ludwig
foto Eveline van Egdom

Home Blog Den Haag Centraal