In de krant

31 oktober 2016

Trouw - Aan tafel.

Iedere woensdag eet kunstenaar Carolien Adriaansche (53) samen met collega-kunstenaars uit het verzamelgebouw ‘Kunstgreep’ op de Prinsegracht in Den Haag. Dit weekend doen ze mee met de Open Ateliers.

“Om de beurt wordt er gekookt, dit deden we lange tijd op één elektrisch pitje, maar inmiddels hebben we twee pitjes. Dit keer had Danièle Thaise noedelsoep gemaakt. Iedereen doet altijd zijn best- ondanks dat het wat behelpen is-  om iets bijzonders te maken. Ik vind het heel fijn om in ieder geval één keer in de week lekker lang te kunnen doorwerken. Daarnaast bespreken we tijdens het eten van alles: onze kunstprojecten, onze opdrachtgevers, maar ook zaken die zich in het pand afspelen.
“Ik maak kunst van afval. Daarom verzamel ik veel plastic. Zo hangen er nu trossen met wasmiddelflessen in mijn atelier in alle kleuren. Naast kunst maken doet een groot deel van de kunstenaars hier uit het pand er ook nog iets naast. Zo geef ik workshops, onder meer op scholen. En Lisette staat in een café. Het is altijd schipperen: iedere kunstenaar wil meer tijd doorbrengen op zijn atelier en minder buiten de deur. 
“Er zijn kunstenaars die zich graag alleen opsluiten, maar voor mij werkt dat niet. Er is in ons pand geen gemeenschappelijke ‘koffiedrinkplek’: het contact ontstaat doordat we bij elkaar binnenlopen. Er werken hier zo’n zeventien kunstenaars, vanzelfsprekend loop je bij de één vaker binnen dan bij de ander. Je reageert op elkaars werk, soms is dat heel positief, maar het kan ook kwetsend zijn. Je helpt elkaar een handje: zo zit ik wel eens een uurtje bij Rogier en Danièle om ze te helpen in hun animatiestudio. En voor mij zijn er verschillende mensen die hun afval verzamelen. Dan hangt er opeens weer een tasje met shampooflessen aan de deur van mijn atelier.”

Op de foto: Rogier Wieland (42), animator, maakt stop-motion films, Danièle Knirim (39), maakt illustraties en werkt samen met Rogier, Inge Simonis (38) is keramiste, haar servies werd gebruikt tijdens dit etentje. Carolien Adriaansche (53), werkt veel met afval en geeft workshops als Afvaljuf, Lisette Stuifzand (50), maakt schilderijen met spiegelingen en reflecties. Haar zoon Vito (8) maakt een dino- fantasietekening met krijt op de grond.
tekst: Roos menkhorst
foto: Jörgen Caris

Home Blog In de krant