De Zwerm

De Zwerm

In opdracht van Architectenbureau de Jong Gortemaker Algra  maakte ik in 2013 een relatie geschenk in een oplage van 100 stuks.

Bijbehorende tekst door Henk Heijnen - Kunstuitleen Gouda Regio

Carolien Adriaansche - nieuw leven uit veelheid

Frietvorkjes, naaimachinelampjes, afwasmiddelflessen, speldenknoppen, kroonsteentjes, schroeven, bouten, doppen van wasmiddelflessen, vleugelmoeren, kousjes, tuitjes, sinaasappelnetjes, samen met nog honderden andere voorwerpjes, onderdelen en verpakkingen. Dit alles in dozen, zakken en los gestapeld in een oud klaslokaal. Een veelheid die geen chaos wordt omdat het op vorm en kleur is gerangschikt. Het is de wereld van kunstenares Carolien Adriaansche.

Adriaansche verzamelt. En hoe. Haar kinderen kregen friet op voorwaarde dat ze daarna de vorkjes inleverden; tijdens de vakantie in Frankrijk werden tientallen twee literflessen vloeibaar wasmiddel gekocht van zoveel mogelijk verschillende merken vanwege de gekleurde doppen; chips en chocolade werden gegeten vanwege de kleurrijke verpakkingen; de naaimachinewinkel om de hoek spaart kapotte lampjes voor haar.

Adriaansche heeft een klein legertje aan assistenten die spullen verzamelen. Dat doen ze in opdracht, maar ook op eigen initiatief. Uit de veelheid aan voorwerpen (afgedankt, weggegooid, gebruikt, rommel) schept Adriaansche een nieuwe ordening. Onderdelen die hun werkzame leven niets met elkaar te maken hadden, die stammen uit volkomen verschillende werelden, worden door Adriaansche aan elkaar gesmeed tot een nieuw levend geheel. Dat herschikken der elementen is een ambacht opzich. Er voltrekt zich vervolgens een wonder wanneer uit de samenstelling een zelfstandig en onvermijdelijk object wordt geboren. Plotseling worden een onoogelijk lampje en een suf frietvorkje een gevleugeld insect. Een insect dat leeft, bezig is met landen, of op het punt staat weg te vliegen. Een diertje dat zich natuurlijk gedraagt en dat schoonheid van de natuur in zich heeft. Een diertje dat het verdient om gedetermineerd te worden: het is een soort BzzBulb die voorkomt in zwermen van honderd.

Home Werk De Zwerm